[ Pobierz całość w formacie PDF ]

Dwa typy cukrzycy
Jak wiadomo, są dwa typy tego schorzenia. Tzw. cukrzyca młodzień-
cza, wywołana niedostatecznym wytwarzaniem insuliny i uwarunkowana
na ogół dziedzicznie, a w mniejszym stopniu  dietą, oraz typ drugi 
cukrzyca dorosłych. Na tę ostatnią zwykle  pracuje się" długo, a za-
wdzięcza ją nieodpowiedniemu odżywianiu, błędom dietetycznym, szcze-
gólnie nadmiernemu spożywaniu węglowodanów rafinowanych (m.in.
cukru); nieraz wpływa też na nią niedobór mikroelementu chromu (jest
w drożdżach), a ponadto otyłość.
Cierpiąc na cukrzycę typu dorosłego, zwykle ma się też we krwi
nadmiar cholesterolu oraz trójgłicerydów. Są to objawy miażdżycy.
Stosując leczenie dietą bogatą w NNKT, udawało się w ciągu 10 dni
obniżyć poziom cholesterolu i trójgłicerydów oraz stężenie insuliny
w surowicy krwi chorego.
A ponieważ cukrzyca typu dorosłego często dokucza ludziom
w starszym wieku, dobrze jest więc w celach profilaktycznych oraz
w czasie leczenia nie tylko nie gardzić olejami, ale zastąpić nimi wszystkie
tłuszcze w codziennym żywieniu. Schaboszczak na oleju sojowym czy
słonecznikowym nie smakuje gorzej niż np. na maśle czy smalcu, a jest
stokroć zdrowszy. Amerykanie mawiają:  po pięćdziesiątce powinno się
codziennie zjadać choć łyżkę majonezu". W USA majonez robi się na
oleju słonecznikowym lub kukurydzianym  bardzo bogatych
w NNKT.
Chorzy na cukrzycę muszą być oczywiście pod stałą opieką lekarską.
Terapia polega na łączeniu diety ze środkami farmakologicznymi.
A rozwój choroby zależy też od takich czynników, jak aktywność
fizyczna, stany emocjonalne, no i dawka insuliny. A więc, każdy chory
powinien być leczony indywidualnie, z czego wynika konieczność stałej
współpracy chorego z lekarzem i przestrzegania zaleceń medycyny.
Niemniej jednak pewne ogólne zasady diety są wspólne dla wszystkich
przypadków tego schorzenia.
38
%7ływność powinna być dokładnie odmierzana, ważona itd. Trzeba
unikać smażeniu, zastępując je produktami surowymi, gotowanymi,
duszonymi lub pieczonymi. Dla diabetyka należy potrawy przygotowywać
osobno, przeznaczając na nie najlepsze gatunki mięsa. Choć kosztowne,
jest to jednak w cukrzycy ogromnie ważne. Chorzy posiłki powinni jadać
regularnie, codziennie o tych samych godzinach. Muszą ponadto unikać
pewnych produktów, które dla organizmów zdrowych ludzi nie stanowią
problemu. I tak, albo w ogóle nie jadają, albo tylko ściśle określone ilości
takich produktów, jak: cukier, miód, słodkie konserwy (dżemy, konfitury,
syropy), słodkie desery, ciasta i ciasteczka, napoje słodzone, skonden-
sowane mleko i w ogóle wszystko, co może zawierać cukier, a także
wszystko, co zawiera alkohol. Nie wolno im oczywiście pić żadnego
alkoholu, łącznie z piwem i winem.
Ilość tłuszczu, którą wolno spożywać diabetykom, przynajmniej
w połowie powinna być pochodzenia roślinnego. Wówczas zmniejsza się
ryzyko przyspieszenia zmian miażdżycowych.  Na cukrzycę się nie
umiera  mawiają sami diabetycy  ale najczęściej na serce, a w każdym
razie łatwo na nie, niejako przy okazji, zachorować".
Ci, którzy mają nadwagę, muszą się jej po prostu pozbyć. A to
przecież zależy głównie od diety, która musi być niskokaloryczna. Fakt,
że gdy cukrzyk schudnie, choroba się cofa, nie należy do rzadkości.
Ci, którzy mają normalną masę ciała (wagę), a biorą insulinę, nie
muszą, naturalnie, uciekać się do obniżonej kalorycznie diety. Dość
często zdarza się, że lekarz im poleca, aby jadali nawet 6 razy dziennie,
co nie oznacza, że potrawy mają być wysokokaloryczne. I tym razem
bardzo jest ważne, aby przestrzegać regularności posiłków  zawsze o tej
samej godzinie.
Pożywienie diabetyka musi zapobiec skutkom hypogłykemii. Objawia
się ona tym, że choremu robi się słabo, aż nieomal do zemdlenia,
a zjedzenie czegokolwiek doprowadza organizm do równowagi. Natural-
nie, to  cokolwiek" trzeba albo mieć przy sobie, albo właśnie jadać
regularnie to, co zaleci lekarz lub dietetyczka.
Chorzy na cukrzycę ludzie w starszym wieku muszą bardzo uważać
na swoją dietę, gdyż zażywanie przez drogie lata dużych ilości leków
przeciwcukrzycowych nie jest całkowicie obojętne dla zdrowia. A ściśle
przestrzegana dieta  daje bardzo dobre wyniki leczenia, nie obciążające
organizmu nadmiarem środków chemicznych.
Od tematu cukrzycy wróćmy znów do olejów roślinnych.
39
Kiełki bogate w witaminę E
Oleje roślinne, prócz tak cennych NNKT, zawierają też sporo
witaminy E. To ona hamuje proces starzenia się organizmu, ona dodaje
żywotności i witalności. Co prawda, oleje wzmagają równocześnie
zapotrzebowanie na tę witaminę. Jej najbogatszym zródłem wśród tego,
co powinno się jadać, są kiełki ziaren, i to najrozmaitszych, ale przede [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • actus.htw.pl