[ Pobierz całość w formacie PDF ]
trudnych chwilach. A trudom dzieła, jakiego się podjęła, niech dobry Bóg, Pan Jezus i Matka Naj-
świętsza błogosławią!
Wypowiedz pana Jana: Mam równie\ 58 lat i wraz z \oną zastosowałem dietę. Kończę teraz 6.
tydzień i czuję się bardzo dobrze. Poprzednio leczyłem się u profesora. Miałem cię\ką "wieńcówkę"
i zawroty głowy; Przyjmowałem du\e ilości leków i nic nie pomagało. Ju\ po 4 dniu diety ustąpiły
bóle w kolanach. Nie mam w ogóle bólów w klatce piersiowej, ani zawrotów. Wszystkie leki odsta-
wiłem. Uprawiam sport - ćwiczę gimnastykę. Schudłem 11 kg. Teraz mogę czytać gazety bez okula-
rów. Dotąd u\ywałem okularów 1,5 dioptrii. Czuję się bardzo dobrze. Zachęcam wszystkich do ko-
rzystania z tej diety.
Wolne rodniki
- sprawcą chorób degeneracyjnych
Naszym wrogiem numer 1 są tzw. wolne rodniki, poniewa\ głównie one powodują większość
chorób cywilizacyjnych. Wolne rodniki to niezwykle aktywne atomy lub cząsteczki, którym braku-
je jednego elektronu. Aby zdobyć brakujący elektron, zabierają go z ka\dej tkanki. Uszkadzają
białka, tłuszcze i kwasy nukleinowe naszych komórek. Wolne rodniki są przyczyną zmian stawo-
wych, nowotworowych, sercowo-naczyniowych, immunologicznych, zaćmy, tzw. plam starczych
na skórze, zmarszczek i wielu innych chorób degeneracyjnych.
22
yródłem wolnych rodników mogą być pokarmy zwłaszcza sma\one, pieczone, zjełczałe, pro-
mienie jonizujące, leki. Wolne rodniki powstają tak\e w organizmie w przebiegu procesów metabo-
licznych. Szczególnie du\e ilości tych cząsteczek dostarcza palenie papierosów oraz ka\dy proces
zapalny w organizmie. Przewlekła infekcja wirusowa czy bakteryjna wią\e się z fagocytozą czyli
po\eraniem komórek bakterii przez komórki \erne, tj. leukocyty. Wolne rodniki powstają w proce-
sie fagocytozy. Zatem nale\y sobie uzmysłowić, \e ka\dy przewlekły proces bakteryjny czy wiru-
sowy, podobnie jak palenie papierosów mo\e potencjalnie doprowadzić dla rozwoju nowotworu
czy chorób sercowo-naczyniowych.
Warto wiedzieć, \e 1/3 nowotworów jest związana z przewlekłą infekcją. I tak przykładowo:
infekcja wirusem \ółtaczki mo\e wiązać się z rakiem wątroby, infekcja bakterią Helicobacter - z
wrzodem i rakiem \ołądka. Czynnikiem wyzwalającym wolne rodniki jest te\ nadmiar \elaza w
organizmie. Zbyt du\a ilość \elaza w diecie, np. pochodzącego z mięsa, mo\e być czynnikiem ry-
zyka choroby sercowo-naczyniowej czy nowotworu. Jak wykazały badania naukowe, wszelkie
ograniczenia w przyjmowaniu białka w diecie, jak równie\ ograniczenie kalorii, znacznie wydłu\a-
ją prze\ycie i zmniejszają częstość występowania raka.
Szczególne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych ma dieta
warzywno-owocowa, gdy\ łączy w sobie trzy cenne wartości:
1) ograniczone spo\ycie białka i tłuszczy wią\e się ze spadkiem produkcji wolnych rodników w
organizmie;
2) dieta warzywno-owocowa dostarcza du\ych ilości zmiataczy wolnych rodników takich, jak:
beta-karoten, witamina C i E;
3) dostarcza mikroelementów m.in. cynku i miedzi, które aktywizują nasz najpotę\niejszy enzym
zmiatający wolne rodniki czyli miedzio- cynko- zale\ną dysmutazę, nadtlenkową.
Spo\ywanie surowych warzyw i owoców, jako zródeł zmiataczy wolnych rodników, zapobiega
chorobom zwyrodnieniowym i nowotworowym. U chorych z mia\d\ycą stwierdza się szczególnie
niskie stę\enie witamin antyoksydacyjnych. Amerykańskie Instytuty śywieniowe zalecają codzien-
ne spo\ywanie przynajmniej 2 owoców i 3 jarzyn.
SYGNAAY ALARMOWE
"MOW CIAAA"
(Audycja VII, z 28 listopada 1994 roku)
Dziś zatrzymamy się nad "sygnałami alarmowymi", które wysyła nasze ciało, aby nas poinfor-
mować, \e została zaburzona równowaga. Są ró\ne rodzaje sygnałów i ró\ne stopnie ich natę\enia.
Medycyna nazywa te sygnały objawami chorobowymi albo chorobą. Jak\e często nie potrafimy
właściwie zrozumieć tej "mowy ciała". Czujemy się bezradni, wpadamy w nerwicę, a często depre-
sję. Szukamy ratunku w lekach zaczerpniętych z chemii. Zwykle lekarstwa przynoszą ulgę, ale na
krótko, bo przecie\ usuwają jedynie objawy. A organizm wcią\ sygnalizuje, \e przyczyna nie zosta-
ła usunięta.
"Sygnały alarmowe" mogą dotyczyć ka\dego narządu, zmysłu, psychiki. Czasami są niezauwa-
\alne, a niekiedy są niezwykle intensywne. Podam przykłady niektórych sygnałów alarmowych:
bardzo częstym objawem jest brak apetytu, gorszy sen, uczucie zmęczenia, nawet rano, zmiana sa-
mopoczucia wraz ze zmianą pogody - jak barometr; bóle głowy, stawów, serca, gorączka, kaszel,
chromanie nóg, krwawienie z dziąseł, zgaga, świąd skóry, obrzęki, ziemista cera, wypadanie wło-
sów, zawroty głowy itp. Nie wolno lekcewa\yć tych sygnałów, lecz właściwie je odczytać i usunąć.
Organizm domaga się przywrócenia zachwianej równowagi, a nie usuwania objawów alarmowych
np. gorączki, przez podanie aspiryny lub podanie kwasku solnego w przypadku braku apetytu.
Jeśli wystąpi gorączka, to znaczy, \e organizm wytwarza ogromne ilości przeciwciał niszczą-
cych bakterie, a tak\e interferonu, skutecznie niszczącego wirusy. Gorączce towarzyszy brak apety-
tu. Dziś wiemy, \e komórki immunologiczne, które walczą z bakterią czy wirusem, uwalniają do
krwi tzw. interleukiny, które są odpowiedzialne m.in. za gorączkę, brak apetytu i bóle mięśni. To
właśnie mięśnie ulegają niewielkim procesom rozpadu, dostarczając materiału budulcowego do
23
produkcji przeciwciał. Jak\e często w przypadku przeziębienia są bóle mięśni, nawet gałek
ocznych, gorączka i brak apetytu. Te "sygnały alarmowe" są zwykle ignorowane, a pacjenta zmusza
się do jedzenia m.in. mięsa, \eby miał siłę. Gorączkę obni\a aspiryna. W efekcie choroba leczona
czy nie leczona trwa tak samo długo.
śeby wspomóc siły obronne organizmu nale\ałoby w takim przypadku zastosować post, podać
świe\e soki z jarzyn czy owoców, które dostarczą biokatalizatorów m.in. cynku, miedzi i magnezu,
które usprawnią enzymy immunologiczne i dostarczą witamin. Mo\na podać olej wiesiołkowy,
który usprawni produkcję prostaglandyn przeciwzapalnych oraz podać czosnek, który działa prze-
ciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Zapewnić dowóz świe\ego powietrza, du\ej ilości płynów, ziół
napotnych, gdy\ wraz z potem chory oczyszcza się, ale te\ i odwadnia. Najwa\niejsza jest profilak-
tyka.
Aby nie przeziębiać się ani nie chorować na \adne choroby, wskazane są okresowe posty, np.
zupełne, czyli o wodzie, albo częściowe np. na jarzynach i owocach lub o chlebie i wodzie.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]