[ Pobierz całość w formacie PDF ]

-Codziennie dostarczaj sobie du\o aktywności fizycznej. Osoby typu kapha są najbardziej zdolne
do wytę\onego wysiłku fizycznego.
-Nie przesadzaj z pokarmami bogatymi w tłuszcz i unikaj sma\onych potraw.
-Jedz pokarmy, które są ciepłe, lekkie i suche.
-Unikaj słodkich, słonych i kwaśnych pokarmów.
Jedz te o smaku cierpkim, gorzkim i/lub ostro-gorzkim. Surowe sałatki są dla osób tego typu
doskonałe.
-Nie obawiaj się zmian i ekscytacji.
Pory roku, w czasie których vata osiąga swe apogeum, to zima i wczesna wiosna. Wtedy te\ osoby
te powinny szczególnie pilnować swojej diety. Największą równowagę odczuwać będą, mieszkając
w suchym, gorącym klimacie, takim jak pustynia.
Sądzę, \e tym, co najsilniej łączy osoby typu kapha i osoby z ADHD jest brak motywacji i inercja.
Najlepszym sposobem na poradzenie sobie z tą kwestią są codzienne ćwiczenia fizyczne. Joga jest
dla osób tego typu doskonała, ale nie jej łagodna odmiana. Joga Ashtanga lub Bikram jest idealna,
kiedy ju\ przyzwyczaimy się do praktykowania jogi. Osoby typu kapha posiadają najwięcej siły i
wytrzymałości, więc wykonywanie energicznych ćwiczeń przychodzi im du\o łatwiej ni\ osobom
typu vata i pitta.
Kolejną korzystną cechą osób tego typu jest wczesne wstawanie i wczesne kładzenie się spać. Zbyt
du\o snu sprawia, \e czują się równie, jeśli nie bardziej, zmęczone ni\ wtedy, gdy snu im brakuje.
Tym niemniej pózne kładzenie się spać nie jest właściwym rozwiązaniem.
Opanowanie i uzdrawianie łaknienia
Jednym z powodów, dla których ludzie mogą unikać zdrowej \ywności jest przekonanie, \e zdrowa
\ywność jest niesmaczna, mdła i nijaka. Wiele osób, które mają dobre zamiary, poddaje się swemu
78
łaknieniu słodyczy i niezdrowego jedzenia, nie zdając sobie sprawy, \e istnieje smaczna i zdrowa
alternatywa.
Pracując jako psychoterapeutka, przez pierwsze dziesięć lat leczyłam ludzi z zaburzeniami
od\ywiania. Kierowałam przychodniami i klinikami zajmującymi się zaburzeniami od\ywiania i
napisałam na ten temat kilka ksią\ek. W swej pracy doktorskiej pisałam o wpływie znęcania się nad
dziećmi na pojawianie się u nich zaburzeń od\ywiania, a praca ta stała się pózniej podstawą do
napisania ksią\ki Losing Your Pounds of Pain (Pozbyć się kilogramów cierpienia, Hay House,
1994).
W swej ksią\ce Constant Crauing (Ciągłe łaknienie, Hay House, 1995) zagłębiam się we wszelkie
naukowe i empiryczne badania na temat łaknienia. Wyjaśniam w niej fizyczne, emocjonalne i du-
chowe przyczyny, dla których łakniemy pewnych pokarmów.
Poni\szy fragment napisałam na temat łaknienia cukru:
Kilkoro naukowców prowadziło badania nad wrodzonym pragnieniem
słodyczy u niemowląt Noworodkom dawano do wyboru płyn słodzony i czystą
wodę. Jak sądzicie, który płyn wolały niemowlęta? Nawet niemowlęta
jednodniowe piły więcej, kiedy podawano im słodkie płyny. Co więcej, im
słodszy był płyn, tym niemowlęta wypijały go więcej. Wielu naukowców
wnioskuje, na podstawie tego rodzaju badań, \e nasze upodobanie do
słodyczy jest wrodzone, ludzki apetyt na słodycz mo\e pochodzić od naszych
przodków z rodziny naczelnych. Małpy i inne naczelne wykazują większe
upodobanie do słodkich owoców ni\ jakiegokolwiek innego rodzaju
po\ywienia. Niektórzy naukowcy sądzą, \e owoce stanowiły pewne zródło
kalorii i energii dla naszych przodków \yjących w jaskiniach, a my odczuwamy
naturalną skłonność do słodyczy, która stanowi wytwór naszego instynktu
przetrwania. W taki sam sposób  wiedzieliśmy", \e słodycz równoznaczna jest z
dojrzałością, kiedy poszukiwaliśmy po\ywienia na obcym terenie. W zasadzie
wszystkie zwierzęta wolą po\ywienie słodkie ni\ jakiekolwiek inne. badania nad
końmi, niedzwiedziami i mrówkami wykazują uniwersalne upodobanie do
słodkich pokarmów. Instynkt, skłaniający nas do poszukiwania słodkich
owoców uległ obecnie zniekształceniu, przeobra\ając się w apetyt na
słodycze. Jedną z przyczyn naszego  współczesnego" łaknienia jest brak
naprawdę słodkich owoców w większości sklepów spo\ywczych. Mamy dostęp
do szerokiej gamy płodów rolnych, ale większość z nich dojrzewa w sztuczny
sposób, jest niesmaczna i nie dość słodka, by nas zadowolić.
Jest to kolejny powód do robienia zakupów w sklepach ze zdrową \ywnością, gdzie sprzedawane są
słodkie owoce, które dojrzewały na drzewach. Organiczne płody rolne zawsze mają lepszy smak,
więcej witamin i minerałów, ni\ te wyhodowane konwencjonalnie. Owszem, kosztują nieco więcej,
ale jak często konwencjonalnie wyhodowane owoce zepsuły ci się w lodówce, bo nikt ich nie zjadł?
Nie zostały zjedzone, bo są niesmaczne i nieapetyczne. Jeśli jednak na półeczce w lodówce
poło\ysz miseczkę organicznych jagód, winogron czy marchewek i to na wysokości oczu, zachęcą
one dzieci do sięgnięcia po nie. Kiedy raz odkryją ich smak, stale będą je jadły.
Spodoba ci się te\ du\a zmiana w reakcji twoich dzieci na zakupy w sklepie ze zdrową \ywnością.
Nie będziesz musiał wysłuchiwać ich jęków o cukierki sprzedawane przy kasach w większości
supermarketów, poniewa\ w sklepach ze zdrową \ywnością w tym miejscu kupić mo\na od\ywcze
przekąski. Nie będziesz te\ walczyć z dziećmi przy półkach z płatkami śniadaniowymi, przy
których zwykle błagają o płatki naszpikowane barwnikami i cukrem.
Emocje, łaknienie i Terapia Anielska
Dzięki jedzeniu mo\emy poczuć się lepiej i znaczna część naszego łaknienia reprezentuje
nieświadome pragnienie samoleczenia. Ka\de po\ywienie, którego łakniemy, zawiera właściwości
modyfikujące nasze samopoczucie i stan energetyczny, i wpływające na neurochemię mózgu,
79
ciśnienie krwi i puls. Często pragnienie jakiegoś pokarmu albo napoju wynika stąd, \e nasze ciało
czuje stan nierównowagi (na przykład ze względu na przykrą sytuację \yciową). Ciało pragnie
pokarmu, który przywróci stabilność i równowagę. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • actus.htw.pl