[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Dodatek smażonych warzyw nadaje jej fajny smak.
Raczej nie powinno się smażyć na jednej patelni warzyw i cebuli ponieważ wtedy
smaki się mieszają i nie czuć marchewki tylko bardziej cebulę. Na taka porcje schodzi
mi pół pudełka Lazanii Malma. Ta lazania nie jest za bardzo pracochłonna, jak się
warzywa ściera robotem i tak samo kroi cebule to jest już prawie ekspres.
www.MniamMniam.pl/forum 48
Aganiok
ZNOWU LAZANIA
To ja może podam mój przepis na lazanię:
makaron , 70 dag mielonego mięsa mieszanego, cebula, olej, 2 duże
marchewki, 1/4 dużego selera, koncentrat pomidorowy, keczup, sól,
pieprz, oregano, maggi, mielony czosnek, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki,
mleko, żółty ser, natka pietruszki
Ugotować makaron. Ewentualnie namoczyć (zależy od makaronu)
Mięso mielone podsmażyć na oleju z cebulką.
Marchew i seler zmiksować na drobno, ew. zetrzeć na tarce ziemniaczanej i wrzucić do
mięsa. Zalać małą ilością wody. Dusić pod przykryciem.
Dodać koncentrat i keczup.
Doprawić solą, pieprzem, oregano, maggi i czosnkiem. Musi być gęste i pikantne.
Przygotować sos beszamelowy. Doprawić solą, cukrem i maggi.
Spód formy wysmarować masłem, polać sosem.
Włożyć ciasto, farsz, trochę sosu i powtórzyć. Na wierzchu ułożyć ser w plastrach.
Polać sosem i posypać zieloną pietruszką.
Piec 1/2 godziny w 180 stopniach.
Nie wiem czy dodałaś warzywa, bo ja uważam, że to one bardzo wzbogacają smak tej
potrawy.
Dorka
MISO DO LAZANII
cześć, swój przepis na lasagne już podawałam ale jeśli chodzi o doprawienie mięsa to
mój sposób jest taki: doprawiam TYLKO tymiankiem i bazylią (wtedy już nie dodaję
soli) i do tego wlewam sok pomidorowy albo rozcieńczony przecier (na 1/2 kg mięsa
ok. 1 litr soku lub 2 małe puszki koncentratu). Wiem, że to dosyć dużo ale smak jest
bardziej kwaskowaty a ja taki lubię. Kiedyś kombinowałam z doprawianiem mięsa
różniastymi przyprawami ale w przypadku lasagne te trzy składniki (ziółka i pomidory)
są -jak dla mnie- absolutnie wystarczające. Do tego oczywiście beszamel i ser żółty.
Polecam...
www.MniamMniam.pl/forum 49
Ines
CANNELLONI WARZYWNO-KURCZACZE.
To będzie przepis M.Gessler
Składniki:
12 rurek cannelloni, pierś kurczaka, mała cukinia, 10-cm kawałek pora, po
pół papryki żółtej i pomarańczowej, mała marchew, mały kawałek selera,
łyżka świeżych ziół (tymianek, natka, mięta), mała śmietana 36-proc.,
świeżo starty parmezan, sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Do wrzącej wody wrzucić cannelloni i gotować 8-10 min. Delikatnie przełożyć
makaron do misy z zimną wodą, aby ostygł. Potem odcedzić. Osuszyć, np. papierowym
ręcznikiem.
Warzywa pokroić w paseczki. Podsmażyć. Ostudzić. Surowe mięso z kurczaka zmielić,
wymieszać z warzywami i ziołami.
Napełniać farszem rurki - małą łyżeczką, delikatnie, bo makaron lubi pękać!
Formę napełnić makaronem - jedna warstwa, zalać śmietaną lub sosem beszamelowym,
posypać parmezanem, zapiekać w 160*C około 40 min.
Sos beszamelowy
500 ml mleka, łyżka masła, 3 łyżki mąki, listek laurowy, 4 ziarna ziela
angielskiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Mleko zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, ostudzić.
- Na patelni rozpuścić masło z mąką. Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć
z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.
www.MniamMniam.pl/forum 50
PIELMIENI
Anerite
Ciasto: 0,5 kg maki, jajko, sól, szklanka wody. Nadzienie: po 200 g
wołowiny i wieprzowiny (waga bez kości), 30 g cebuli, 20 g masła, sól,
pieprz. (ja bym dodała troszkę majeranku).
Zmielić mięso z przesmażoną cebulą, dodać 80 ml wody, sól i pieprz. Dobrze
wymieszać i formować kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego. Wyrobić ciasto,
podzielić na 2 części, jedną przykryć miską, aby nie wyschło, drugą wałkować na
posypanej mąką stolnicy cienko i wykrawać kieliszkiem krążki. Nakładać
przygotowane kulki nadzienia i zlepiać pierożki. Układać na ściereczce (żeby się nie
stykały) i przykryć drugą, aby nie wyschły. Wyrobić pierożki z drugiej części ciasta tak
samo. Gotować partiami w osolonym wrzątku w płaskim rondlu, w jednej warstwie,
zamieszać, przykryć, gotować 5 min. Ugotowane wyłożyć na cedzak, przelać osolonym
wrzątkiem. Podawać gorące z masłem i można ze śmietaną albo sosem musztardowym.
Pielmieni można podawać też w rosole i posypać natką. PS. Wody dolać jak trzeba,
żeby nadzienie dało się wymieszać i żeby było pulchne. Najlepsze będą z masłem bez
śmietany, ale jak kto lubi. Jest to tradycyjna rosyjska potrawa. Pierożki maja być małe.
Nasze pierogi są przeważnie z gotowanej wołowiny albo z płócek, a te pielmieni z
surowego mięsa jw. i to różnica.
Apsik
A moja mama i babcia też, zawsze robiły takie malutkie pierożki, zwane uszkami, z
surowego mielonego mięsa do czerwonego barszczyku. Nigdy mi nawet do głowy nie
przyszło, że można je zrobić z gotowanego mięsa. Zresztą takie normalne, duże pierogi
z mięsem też zawsze u mnie w domu są robione z surowego mielonego mięsa. Są
pyszne - duże i małe.
dickw
Pozwolę sobie jeszcze dodatkowo zacytować przepis Micoli na pielmieni: Pochodzę z
Syberii. W moim domu pielmieni były daniem na specjalne okazje. Ciasto takie jak na
pierogi ( takie jak na makaron jest za twarde!). Nadzienie z surowego mięsa mielonego
mieszanego (wołowe i wieprzowe) z dodatkiem soli, pieprzu, bułki tartej, miażdżonego
czosnku i zrumienionej cebuli. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką, nakładać
farsz, zlepić jak pierogi oraz połączyć w okrąg, (podobnie jak uszka, tylko w innej
płaszczyznie, bardziej leżącej, szkoda że nie mam zdjęcia), gotować jak pierogi w
osolonej wodzie lub rosole.
www.MniamMniam.pl/forum 51
Grzegorz Ostrowski
CHICSKIE PIEROGI
Przepis MagdalenyB, która słynie z dobrych przepisów
Chińskie pierogi są pradziadkami wszystkich innych pierogów, przywiezione do Włoch
przez Marco Polo, jak również rozprowadzone po Europie od wschodu (stąd pierogi we
wszystkich wschodnio-europejskich kuchniach)
Ciasto:
1 szklanka zwykłej mąki, 1/3 szklanki mąki ryżowej lub kartoflanej, 1/2
łyżeczki soli, 1 jajko (albo tylko białko), 2-3 łyzki wody (ile wejdzie)
Zagnieść ciasto jak na pierogi, odstawić pod przykryciem na pół godziny. Rozwałkować
cienko. Wykrawać kwadraty (8 cm) lub krążki. Nadziewać nadzieniem: kwadraty
składa się jak duże uszka (na pół po przekątnej, zlepić brzegi, dwa długie końce zlepić
[ Pobierz całość w formacie PDF ]